Yaşlılara Sosyolojik ve Psikolojik Destek: Yaşlılık tüm dünyada genellikle 65 yaş üstü ileri yetişkinliğin kabul edildiği yaş sınırıdır. Yaşlılığın başlaması, emekliliğe ayrılmış bir yetişkinin sağlık ve sosyal hizmetlerden daha fazla faydalanması ile belirlenmiştir.
Tabi ki bir direyin 65 yaş üstü olması, o kişide sağlık problemlerinin başladığı, daha fazla sosyal yardım aldığı, psikolojik olarak diğer insanlardan daha farklı olacağı anlamına gelmemektedir. Gerontoloji ileri yetişkinlerin bütün yönlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Özellikle 1960’lı yıllarda bilimsel çalışmaların yapıldığı bir bilim dalı olmuştur. Geriatri ise; ileri yetişkinlerin sağlık sorunları ile ilgilenen yaşlıların sağlık sorunlarını tedavi etmeye yönelik çalışmalar yapan bir sağlık dalıdır.
Yaşlılık ile sağlık sorunları da beraberinde gelmektedir. İleri yetişkinliğin vermiş olduğu metabolik değişiklikler ile insan bağışıklığı gücünü kaybeder. Bağışıklığın düşmesi ile sağlık sorunları kronik bir şekilde ileri yetişkinlerde görülmektedir.
Yaşlı bireylerin bir diğer sorunları da kuşak çatışmasıdır. Yaşlı bir bireyin kendisinden bir hayli genç bir bireyin hal ve hareketleri ona garip gelebilir. Kuşak çatışması hemen hemen tüm yaşlı bireylerin karşılaştığı bir durumdur.
Yukarıda anlatmaya çalıştığımız birçok durum yaşlı bireyin sosyolojik ve psikolojik olarak etkilenmesine sebep olmaktadır. Özellikle belirli bir yaştan sonra yatağa bağımlı yaşlı hastanın psikolojik olarak etkilenmemesi mümkün değildir. Yaşlı hastaların tedaviye bir an önce yanıt verebilmesi için sosyolojik ve psikolojik olarak da desteklenmesi gerekmektedir.
İstanbul yaşlı bakımevi kliniğimizde özellikle bakıma ihtiyaç duyan yatalak hastalarımıza belirli periyotlarda psikolojik destek hizmeti verilmektedir. Yaşlı hastaların sosyal yaşama kazandırılması tedavilerinde önemli yer tutmaktadır.
Sağlıklı günler dileriz…